Menu dostępności
  1. Przejdź do menu
  2. Przejdź do treści
  3. Przejdź do stopki

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Pokaż zdjęcie

Treść strony

Szef kuchni poleca:

 

Wędzona pierś z gęsi na sałacie z truskawkami i pomarańczą

Gęsina pojawiła się na polskich stołach w wieku XVII. Podczas ważniejszych uroczystości podawano ją  na dworach. Tradycyjne receptury wskazują na gęsinę wędzoną zimnym dymem, gęsinę z jabłkami lub z grzybami.  Późna jesień jest  okresem kiedy  gęsina jest najsmaczniejsza. Kucharze zamkowi polecają gęsinę wędzoną  zimnym dymem.  Restauracja zamkowa podaje  gęsinę przez cały rok. Dniem jej szczególnego królowania na stołach jest 11 listopada . Ma to związek z tym, że  Parafia Krasiczyńska  jest p.w. św.  Marcina. W myśl powiedzenia „Gęsina na św. Marcina".

Zupa dworska

Okolice krasiczyńskiego zamku są bogate w lasy. Występuje  w nich  dużo zwierzyny  oraz owoców lasu. Jaśnie Pan – właściciel  zamku,  posiadał  hodowle bażantów i dzikiego ptactwa. Często też wyjeżdżał na kilkudniowe  polowania. Wówczas  to kucharze zamkowi przyrządzali myśliwym różne posiłki w terenie, między innymi: zupy, dania jednogarnkowe z dużą ilością mięsa i grzybów.  Nasi zamkowi kucharze kultywują tradycje dworskie.

Udziec z jelenia z owocami leśnymi i blinem z kaszy gryczanej   

Tradycyjna kuchnia polska nie była by tym czym jest, bez kuchni myśliwskiej. Kuchnia myśliwska na dworach rozwinęła się około X wieku. Kucharze dworscy wykorzystywali dostępne w regionie surowce. Ucztowanie z dziczyzną i dzikim ptactwem  stało się ważną dziedziną życia  na dworach.

Kucharze zamkowi w myśl tradycji stawiają na długie marynowanie i wypiekanie dziczyzny.